Cum sa canti la orga

Intotdeauna e placut sa privesti un pianist cantand,cu degetele care par ca zboara pe deasupra claviaturii si felul cum e atat de concentrat cantand.Articolul de fatza nu te invata acrobatii pe claviatura insa iti va da cateva idei despre cum trebuie sa incepi.

 

Familiariza-te cu instrumentul.Fie ca vrei sa fii un pianist de concert sau clapar intr-o orchestra de rock,lucrurile de baza sunt la fel.

Apuca-te sa inveti terminologia.Instrumentul are multe nume si modele care foloseste aceeasi interfata.Haideti sa aruncam o privire nu prea larga la variantele instrumentelor cu clape.

ISTORIC (pe scurt)

Clavicordul.Au fost cele mai vechi claviaturi,iar sunetul lor se auzea ciupind corzile cum ar face un chitarist,fiecare coarda fiind legata la o cheie.Nu conta daca cantai tare sau incet.Sunetul care se auzea se auzea la fel de tare,fara a avea o schimbare de dinamica.

Pianul.Acesta se auzea mai rafinat in ceea ce priveste sunetul folosind cate un ciocanel pe fiecare coarda.Ciocanelul era actionat de claviatura iar pianistul avea control deplin asupra volumului sunetului,de la foarte incet la foarte tare.           

Pianul electric.In timp ce un pian suna incredibil de frumos si melodios,e foarte greu sa te descurci ca muzician.Muzicienii  din anii ’50 vroiau ceva cel putin la fel de usor de carat ca si tobele.Asa s-a nascut pianul electric si orga.

Sintetizatorul .Dupa 300 de ani de clavicord si pian,muzicienii erau foarte obisnuiti si confortabili cu formatul orgii.Cand a aparut sunetul electronic,s-a inteles  sa folosesti acelasi termen de claviatura de pian dar a avut loc o schimbare subtila in terminologie.Pana atunci,oamenii care cantau la clape se numeau in general “pianisti” sau “organisti”de biserica.In orice caz,pentru un instrument care are o claviatura ca un pian dar suna ca orice de la orchestra simfonica pana la pisici care canta,cuvantul “pianist” nu se mai potriveste,si asa s-a nascut organistul.

ACUM STII.E TIMPUL SA EXERSEZI.SA INVATAM CLAVIATURA.

Priveste claviatura.Fie ca canti printr-un iPad,fie ca canti la un adevarat pian de concert,toate au exact acelasi format si diferenta este doar la numarul de clape.Observati ca exista doua tipuri diferite de clape:Clape negre si clape albe.La inceput te poate deruta dar iata cateva lucruri care va face lucrurile mai usor de inteles.

Exista doar 12 note de baza.Fiecare set de 12 note este la fel ca si fiecare set de alte 12 note,doar mai inalte sau mai joase ca sunet.Fiecare clapa alba face parte din Gama Do Major (se mai scri C Major in scrierea literala germana)Fiecare clapa neagra fie se numeste diez(#)fie bemol(b).

Sa privim iarasi la claviatura.Observati modelul,incepand de la nota Do(C) de la stanga fotografiei.Clapa Do (C) are o clapa neagra spre dreapta.Urmatoarea nota,Re(D)are cate o clapa neagra pe fiecare parte,iar urmatoarea nota,Mi(E)are o clapa neagra in partea stanga.

Observati  grupul cu 2 clape albe impreuna cu 2 clape negre si o clapa alba in mijloc.Observati urmatorul grup are acelasi fel de grupare,doar cu 3 clape negre si 2 clape albe in mijloc,intre notele Fa(F) si Si(B).

Gasiti  urmatoarul Do (C) de pe claviatura.Observati ca sunt la fel.E la fel pentru fiecare  octava de pe claviatura.Gasiti-l pe Do(C) aproape de mijlocul claviaturii.Acesta este Do(C) central sau Do3(C3).Notele Do de deasupra sunt Do4,Do5,Do6,etc.Notele Do(C) de dedesubt sunt cunoscute ca Do2(C2),Do1(C1),Do0(C0).

Canta un cantec.Da,ai auzit bine.E usor!Incepe cu Do3(C3)inchipuie-ti ca mergi normal,iar pentru fiecare pas pe care ti-l imaginezi,canta urmatoarea clapa alba din dreapta pana ajungi la Do4(C4)dupa care te opresti.Bun,nu e chiar o melodie,dar toata baza e aici-sa canti anumite note intr-o ordine anume intr-un timp limitat.Ceea ce ai cantata rata cam asa pe o partitura muzicala:

Mai canta.Exact ca mai inainte,imagineaza-ti ca mergi,iar pentru fiecare pas,canta urmatoarea nota din dreapta claviaturii.De data asta,uita-te la fiecare nota,citeste de la stanga la dreapta,inainte sa canti pe claviatura.Acum nu doar canti o melodie,ci chiar citesti notele!

CUM SA INVETI

Invata claviatura cum poti.Exista cateva moduri de baza sa inveti sa canti la pian sau la orga.Invata sa citesti note.Poti sa inveti singur asta.Sau poti lua lectii ori le poti face pe amandoua.Iti trebuie indemanare sa inveti,si este o indemanare pe care deja o ai in tine,trebuie doar sa invati sa canti.

Invata pe dinafara.Intr-un fel,e mai usor.Asculti o melodie si apoi cauti care clape de pe claviatura canta acele note din acea melodie.E greu la inceput,dar cu putin exercitiu dupa ureche devine mai usor.In afara de asta nu iti mai bati capul sa inveti toate notele alea…

INVATA DUPA NOTE

Fa rost de o partitura.Mergi la magazinul de muzica local si explica-le ca tu vrei doar sa inveti sa canti la orga,ce gen de muzica vrei sa canti,si daca ei iti pot recomanda o carte buna pentru incepatori.Ei vor putea sa iti recomande metoda potrivita pentru stilul tau de invatare.De asemenea ei iti pot recomanda un profesor de pian.Daca vrei sa devii un cantaret bun,urmeaza-le sfatul.

La inceput,cand iti asezi degetele pe clape,fii atent ca unele partituri are cateva cifre pentru a te ajuta ce degete sa apesi.Aceste cifre inseamna asezarea degetului pe notele de pe pagina.Acestea sunt:

1=degetul mare
2=aratatorul
3=mijlociul
4=inelarul
5=degetul mic


INVATA SA CANTI DUPA URECHE

Nici o metoda de invatare nu e imediata,si invatatul dupa ureche nu e diferit.A-ti aminti sunetul unei melodii si a gasi care note de pe claviatura le apesi este o abilitate care ti-o dezvolti prin practica.Veste buna este ca fiecare mare improvizator din  lume stie cum sa faca asta,deci este o abilitate pe care nu o pierzi niciodata.Iata cum poti incepe.

Invata arta solfegiului.Se pronunta “soul-fezh” si inseamna cantatul din voce dupa note.Deja stii informatiile de baza,daca stii sa canti “do re mi”.Notele solfegiului de baza sunt urmatoarele:

do,re,mi,fa,sol,la,si,do.In cheia lui Do(C)-cu clape albe),acest lucru curespunde cu clapele C,D,E,F,G,A,B,C

Incearca.Pe claviatura,canta Gama Do(C)pe care am scris-o mai inainte.Pentru fiecare nota pe care o canti,canta urmatoarea nota din gama de solfegiu.Nu iti face probleme daca iti iese prost.Ideea este sa ajungi sa canti cu vocea sunetele clapelor pe care le apesi.Dar cum ramane cu clapele negre?

Iata scara muzicala,care include notele de pe clapele negre :

Do-do#-re-re#-mi-fa-fa#-sol-sol#-la-la#-si-do.

Incearca asta chiar acum si vezi cum suna.Vei observa ca do-re-mi parts incep sa ni se para ceva obisnuit.

Exerseaza intervale

Inloc sa canti pur si simplu “do-re-mi” ,incearca sa le canti pe sarite “do-mi-re-fa-mi-sol-do”.Alcatuieste-ti propriile combinatii,noteaza-le si canta-le.Apoi vezi daca se potriveste cu sunetul de pe clape.

Daca incepe sa ti se pare mai conforabil,incearca o melodie simpla.Poate fi o melodie pe care o stii deja,sau o melodie de copii care este foarte cunoscuta.Doar de data asta,in loc sa canti ,de exemplu “Melc melc codobelc” ,canta “do-la-do-do-la”.

Cand iti dezvolti abilitatea sa faci asta,poti invata cuvintele solfegiu la orice melodie,oriunde ai fi,si apoi cand te intorci la claviatura canta-le iarasi.Cu cat exersezi mai mult,cu atat vei deveni mai bun.

ORGA ELECTRONICA

Imagineaza-ti o claviatura cu 3 tipuri de “creier”.Fiecare din aceste creiere are un tip de memorie.

 

Primul tip de creier se numeste “creierul sunet”,sau mai cunoscut ca “tone”.Acestea sunt sunete de pian,corzi,flaut sau un sunet nou pe care il poti crea si singur.

Al doilea tip e cunoscut ca “creierul ritm”.Aceasta sectiune se poate numi “rhythms” pe anumite orgi sau “styles” pe altele.Orga poate contine mai multe tipuri de toe,chitara bas,piano si alte combinatii care folosesc modele din fabrica.E ca si o formatie pe care o poti controla cu mana stanga si cu mana dreapta canti melodia.

Al treilea tip de creier este acolo unde toate melodiile sunt pot fi inregistrate.De exemplu,daca canti cu mana stanga ceva pe un ton de chitara bas,poti inregistra acest lucru,poti sa salvezi,si mai tarziu sa  canti in acompaniament cu asta.Apoi poti canta ceva complet nou,cum ar fi un ton de pian sau alt instrument si sa le combini cu ceea ce ai inregistrat  tot tu mai devreme.

Alege la ce canti.Hotaraste intre o orga sau un pian.Tine cont de urmatorii factori:

Un pian are 88 de clape.E mare si greu.Si nu poti asculta la casti la pianul tau daca te apuca sa exersezi la 2 dimineata.

Muzica clasica suna mult mai bine cantata la un pian decat la o orga.Un pian digital se compara cu un pian,dar amititi-va,sunetul prin care un pian digital este luat de la un pian real produce mai multe pierderi in calitate.

La piano-ul digital e mai usor de cantat.Data viitoare cand te afli langa un pian,apasa pe ultima clapa din stanga.Apoi apasa pe ultima din dreapta.Simti diferenta?E greu de apasat in partea stanga si usoara si usor de apasat in partea dreapta.

Acum incearca acelasi lucru pe alte orgi.Daca nu sunt facute sa imite un pian de pe orga,clapele de pe un sintetizator  par sa fie la fel.Actiunea de a canta e foarte usoara si rapida si mult mai usoara la maini cand canti multe ore.

Multi care canta la orga nu au nevoie de intreaga claviatura de la pian.Notele pe care le canti pot fi facute sa sune mai sus sau mai jos printr-o apasare de buton.De exemplu,nota care este in centru Do3(C3)poate deveni Do4 sau Do1 sau orice alta octava printr-o simpla apasare de buton.

Orga digitala este un instrument foarte versat.Este si mai practica daca canti intr-o formatie.A intarziat chitaristul la repetitie?Organistul il poate inlocui pe chitarist luandu-i locul acestuia cantand cu un sunet de pian…

In sfarsit,desi orgile nu pot inlocui niciodata muzica clasica,in lumea muzicii populare,jazz,rock,reggae,pop,etc  sunt binevenite.

Indata ce ai invatat baza,da-I bataie,canta intr-o formatie!Ia cativa prieteni care canta la tobe,chitara si bas si invatati sa cantati o melodie care va place.Lucreaza la melodie pana cand sunetul iese asa cum iti place.Cand ti-a iesit,invata alta melodie.

                   

SFATURI       

Nu te teme sa faci greseli.Aminteste-ti de regula asta:daca nu faci greseli,inseamna ca nu incerci destul.Nu fii frustrat.Continua sa incerci si vei reusi.Daca faci o greseala,continua sa incerci.Crede in tine.

Poti sa inveti la orga si singur dupa metode,dar e si mai util sa iei lectii.Ai avantajul ca cineva iti poate arata daca canti bine sau nu si te poate ajuta sa treci peste blocaje.

Exerseaza,exerseaza,exerseaza.
Asculta si invata de la cei care stiu.
Accepta critica constructive la fel cum acepti si laudele.
A canta la pian are la baza acelasi principiu cu a canta la orga.

ATENTIONARI

Nu te astepta sa inveti peste noapte.Nici chiar Mozart si Beethoven nu au invatat repede,asa ca exerseaza.

LUCRURI DE CARE AI NEVOIE

Orga
Partitura(nu e necesara sa inveti sa canti)
Un profesor bun
Entuziasm
Rabdare si mult exercitiu

Leave a Reply