Pianul/Orga

 

Programul de lectii de pian dedicat celor de nivel intermediar are drept scop imbunatatirea cunostintelor muzicale si a repertoriului muzical.Lectiile de pian destinate celor de nivel avansat au in vedere pregatirea acestora dincolo de nivelurile intermediare, in studierea muzicii la un nivel avansat si aprofundat.

Lectii de pian pentru orice varsta

Lectiile de pian pentru cei cu varsta intre 4-5 ani sunt concepute de asa maniera incat copiii sa aiba posibilitatea sa experimenteze si sa exploreze muzica impreuna, dobandind treptat cunostintele fundamentale despre muzica si cantatul la pian. Acest program include cantat din gura, cantat la pian, activitati ritmice, reproduceri de sunete.

Programul de lectii de pian creat special pentru cei cu varsta cuprinsa intre 6-7 ani are in vedere dorinta naturala a acestei varste pentru invatare intr-o atmosfera recreativa si prietenoasa.

Pentru programul de lectii de pian dedicat celor cu varsta peste 8 ani am avut in vedere si posibilitatea de a invata piese la 4 maini adaptate varstei lor, precum si invatarea unor bucati muzicale melodioase, care sa le sporeasca placerea de a canta la pian.

Programul de lectii de pian pentru adulti va ajuta sa cititi si sa cantati muzica de stiluri diferite; acorduri de baza, recunoasteri de sunete, teorie si armonie.

Toate programele noastre de lectii de pian includ posibilitatea invatarii improvizatiilor creative si experiente de ansamblu: acompaniament, muzica de camera. Lectiile de pian ofera posibilitatea citirii la prima vedere, recunoastere si reproducere de sunete si fragmente muzicale, teorie, tehnica pianistica, repertoriu, improvizatie si armonie.

De ce invatam sa cantam la pian?

PIANUL – primul instrument muzical pentru copii.Persoanele care studiaza muzica au o gandire complexa, care ii ajuta in cariera lor, oricare ar fi aceasta. De regula, copiii sunt cei care aleg pianul ca primul instrument pentru studiul muzicii.

Dar de ce pianul este un instrument indicat pentru initierea copiilor in muzica?

Spre deosebire de alte instrumente, la pian sunetul se obtine usor si imediat, prin simpla apasare a unei clape. La vioara de exemplu, ca sa rezulte un sunet corect, trebuie luni si luni de studiu pentru a gasi locul exact pe coarda instrumentului.
La pian, satisfactia este imediata si progresele apar un pic mai repede, daca abordarea este corecta (invatarea de la bun inceput a cantatului cu doua maini). Faptul ca mana dreapta si mana stanga canta lucruri diferite ajuta enorm la dezvoltarea motricitatii si unui contrapunct mental, si astfel la dezvoltarea inteligentei.

Copilul realizeaza instantaneu ca in spatele fiecarei clape negre sau albe exista sunete clare si diferite, cu tonalitati joase in partea stanga, si urcand treptat catre tonalitatile inalte din partea dreapta.
Din instinct, copilul va incerca sa apese simultan, cu mai multe degete, pe cat mai multe clape diferite, si astfel jocul s-a si nascut in mintea lui. Desi pianul este un instrument cu posibilitati complexe, claviatura sa este usor de inteles de catre un copil, iar elementele de baza ale muzicii se invata repede.

Nu trebuie deci sa ne mire ca atractia copiilor pentru pian este imediata, comparativ cu alte instrumente (cu coarde sau cele de suflat, unde sunetul se obtine mai greu, necesitand o anumita pozitie a bratelor, a degetelor, a buzelor sau invatarea unei minime tehnici de control al respiratiei).
Pianul ofera de asemenea si o vedere clara, de ansamblu asupra claviaturii, exprimand extrem de vizual elementele de baza ale muzicii (tonuri, semitonuri, game, arpegii, etc).

Contactul cu muzica clasica se face direct si nemijlocit prin studiul pianului. Este instrumentul pentru care marii compozitori au scris lucrari extraordinare din punct de vedere artistic, chiar daca ele sunt simple ca executie pianistica si abordabile inca de la varsta de 5, 6 ani. Daca se aprofundeaza studiul pianului, copilul de 13, 14 ani poate accede la cele mai inalte forme de expresie muzicala din punct de vedere al ideilor continute in aceste muzici.

De la ce varsta incepem sa studiem pianul?

Pianul poate fi studiat incepand cu 4 – 5 ani, odata cu dezvoltarea primelor aptitudini de citire. Din fericire, copilul nu este conditionat de factori cum ar o anumita inaltime, sau abilitati de a apuca si manipula instrumente ca vioara, trompeta sau chitara, de exemplu. Comoditatea pozitiei de studiu al pianului este un avantaj, deoarece numai statul in picioare in timpul cursurilor (in cazul altor instrumente) poate fi o provocare pentru copil.
Ori, este esential ca instrumentul pe care il studiaza sa ii faca placere. Copilul trebuie sa se imprieteneasca cu pianul!

Avantajele studiului pianului s-au dovedit a fi peste asteptari, influentand mai mult decat ne-am imagina caracterul copiilor, dezvoltand:

* abilitati artistice
* cultura muzicala
* creativitatea
* coerenta in gandire
* disciplina a mintii
* rezolvarea mai usoara a tuturor problemelor

In incheiere, sa ne gandim la urmatorul aspect, relevat de studii cat se poate de serioase:

Copiii care invata de mici sa cante la pian devin mai creativi, mai coerenti in gandire si se pot concentra mai usor cand au ceva de rezolvat, indiferent ca e o problema de scoala sau altceva.
In plus, ei capata o foarte buna coordonare mana-ochi, isi imbunatatesc semnificativ memoria, devin mai disciplinati si mai responsabili.
Copiii se familiarizeaza, asadar, cu un instrument muzical de elita, asociat intotdeauna cu muzica de calitate si cu geniul.

 

Leave a Reply