Despre cununie

Cununia civila

Daca vreti sa va programati cununia civila, trebuie sa predati un dosar cu actele necesare intocmirii certificatului de casatorie la primaria din orasul dumneavoastra sau la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenta a Persoanelor Ploiesti, cu minim 10 zile inainte de cununie.

Actele necesare sunt:

  •    certificatele de nastere originale si copii xerox
  •    actele de identitate valabile originale si copii xerox
  •    certificate medicale prenuptiale, cu mentiunea APT PENTRU CASATORIE, valabile 14 zile, inclusiv ziua casatoriei si cea a depunerii dosarului
  •     copii xerox de pe actele de identitate a doi martori, care trebuie sa fie prezenti la oficiere
  •    doua chitante in valoare de 2 lei achitate la casieria din incinta institutiei
  •    declaratie de casatorie – formular tip
  •    declaratie pe propria raspundere ca nu cunosc niciun motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei – formular tip

Actele se depun cu 10 zile inainte de oficierea casatoriei, prezenta ambilor soti este obligatorie. In cazul in care sotii au mai fost casatoriti, se va prezenta, dupa caz, sentinta de divort cu mentiunea definitiva si irevocabila sau certificatul de deces, original si copie xerox.

Cununia religioasa

Cununia religioasa este una din cele sapte taine bisericesti ( taina sfantului botez, taina sfantului mir, taina sfintei impartasanii, taina spovedaniei, hirotoniei, nunta si taina sfantului maslu) si reprezinta unirea destinelor in fata lui Dumnezeu.

Primul pas este acela de a stabili in ce biserica veti face cununia religioasa. Este un moment unic in viata mirilor, asa ca aspectul bisericii conteaza, dar nu trebuie sa fie definitoriu. Cununia este savarsita de preoti, asa ca implicarea lor emotionala este mai importanta. Sunt de luat in considerare si serviciile puse la dispozitie: corul sau pretul in cazul in care aveti un buget limitat.

Odata aleasa biserica, ar trebui sa discutati cu preotul despre durata cununiei. Intrebati si care este de obicei durata decalarilor intre nunti. Daca veti considera ca anumiti invitati (rude/invitati in varsta sau bolnavi) nu pot rezista in picioare pe tot parcursul slujbei, interesati-va daca au unde sa se aseze sau daca puteti aduce scaune pentru acestia. Este bine sa luati in calcul si timpul rezervat fotografiilor. Puteti stabili sedinta foto inainte de cununie sau puteti chiar sa profitati de minutele de asteptare de la biserica facand poze

In felul acesta veti scuti timp si veti umple minutele de asteptare cu ceva interesant si dinamic. Este evident ca nu le veti putea face pe toate doar voi doi, asa ca este bine sa impartiti sarcini cavalerilor si domnisoarelor de onoare. Astfel evitati riscul unor accidente ca uitatul verigehtelor, al actelor etc.

Pentru Biserica Ortodoxa Romana,conditiile ar fi urmatoarele:

•    mirii sa nu fie rude de grad I pana la VII, sa nu fie incuscriti si sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe. Casatoriile mixte nu sunt teoretic admise, dar se poate cere aprobarea Episcopului locului.
•    tinerii trebuie sa fie spovediti si cuminecati inaintea cununiei.
•    nasii sa fie botezati si cununati in cadrul aceleiasi Biserici.

Acte necesare: certificatul de casatorie civila si adeverinta de botez in cazul in care unul dintre insuratei nu apartine acestei religii.

Pentru Biserica Romano-Catolica, conditiile ar fi urmatoarele:

•    tinerii trebuie sa se prezinte la preot pentru consiliere cu cel putin trei luni inainte de cununie, pentru ca in acest cult nu se accepta divorturile, iar tinerii trebuie bine instruiti cu privire la importanta acestui eveniment.
•    sunt acceptate casatoriile mixte, dar macar unul din nasi trebuie sa fie botezat in aceasta religie.
•    taxe nu se platesc, doar se poate face o donatie. Actele necesare sunt aceleasi.

Leave a Reply